Welke maximale snelheid moet mijn loopband hebben?

Ben je op zoek naar een geschikte loopband voor thuis? Dan zijn er meerdere zaken waar je goed naar moet kijken, waaronder de maximale snelheid.

Het is vooral van belang dat je de maximale snelheid goed afstemt op je trainingsdoelen. Hoe dat precies zit, bespreken we graag hieronder.

Wat zijn jouw trainingsdoelen?

Wat is nou voor jou dé reden om een loopband voor thuis aan te schaffen? Als je dat weet, kun je veel gerichter naar de maximale snelheid kijken. Het is hiervoor ook belangrijk om naar je trainingsdoelen te kijken.

Wil je afvallen met een loopband? Dan heb je zeker baat bij een loopband met een hogere maximale snelheid. In dat geval kun je immers nog meer calorieën verbranden. Dat neemt niet weg dat je op een wandelband ook voldoende calorieën kunt verbranden.

Wil je serieus je uithoudingsvermogen verbeteren? Dan heb je baat bij een loopband met een hogere maximale snelheid. Des te hoger de maximale snelheid is, des te beter je je uithoudingsvermogen kunt trainen.

Met andere woorden: denk goed over je trainingsdoelen na. Ook wijzen wij je graag op onderstaande punten.

Gewenste gebruik

Daarnaast moet je ook goed over het gewenste gebruik nadenken.

Enkele voorbeelden hiervan sommen we graag voor je op:

  • Je wilt thuis op een wandelband rustig kunnen wandelen. In dit geval heb je voldoende aan een wandelband met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur. Met zo’n maximale snelheid ben je in staat om op een rustige en aangename manier te wandelen.
  • Je wilt thuis op een recreatieve manier hardlopen. In dit geval heb je voldoende aan een hardloopband met een maximale snelheid van 12 kilometer per uur. Veel mensen die recreatief hardlopen, lopen niet harder dan 12 kilometer per uur.
  • Je wilt thuis op een serieuze/intensieve manier hardlopen. Heb je echt serieuze trainingsdoelen? Dan moet je gaan voor een hardloopband met een maximale snelheid van bijvoorbeeld 18 of 20 kilometer per uur. Op zo’n hardloopband ben je in staat om serieus, intensief en pittig te trainen.

Wat is jouw fysieke conditie?

Bij het bepalen van de juiste maximale snelheid moet je vooral naar je trainingsdoelen kijken. Waar je echter ook naar moet kijken, is je fysieke conditie.

Wil je de loopband bijvoorbeeld voor revalidatiedoeleinden gebruiken? Dan heb je niks aan een hoge maximale snelheid.

Als je revalideert, ben je veelal medisch gezien niet in staat om op hoge snelheden hard te lopen. Als je wat ouder bent is een hoge snelheid ook niet noodzakelijk. Dan is een loopband voor ouderen vaak ook voldoende.

Je kunt in dat geval mogelijk het beste voor een wandelband kiezen. Of voor een loopband met een lage maximale snelheid.

Hoe wil je precies trainen?

Elke loopband brengt een bepaalde maximale snelheid met zich mee. Zoals we hierboven al hebben laten blijken, loopt deze maximale snelheid per loopband behoorlijk uiteen.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe je precies wilt trainen. Wil je vooral thuis op een hele rustige manier kunnen trainen? Dan is een wandelband mogelijk de beste optie voor je.

Zo’n wandelband heeft een lage maximale snelheid, maar stelt je wel in staat om op een fijne (en gezonde) manier in beweging te komen.

Wil je thuis wel kunnen hardlopen? Dan heb je dus baat bij een hardloopband met een hogere maximale snelheid. Daarbij kan echter wel onderscheid gemaakt worden tussen een hoge maximale snelheid en een hele hoge maximale snelheid.

Het is aan jou om te bepalen of je recreatief of intensief wilt trainen. Als je recreatief wilt trainen, heb je baat bij een loopband met een maximale snelheid van bijvoorbeeld 12 kilometer per uur.

Indien je intensief wilt trainen, moet de loopband absoluut een hogere maximale snelheid hebben. Daarbij kun je denken aan 16 kilometer per uur, 18 kilometer per uur of 20 kilometer per uur.

Loopband snelheid berekenen

Met bovenstaande informatie kun je makkelijk de loopband snelheid berekenen. Denk goed na over je trainingsdoelen, over het gewenste gebruik en over de manier van trainen. Daarbij moet je ook goed naar je fysieke conditie kijken.

Durf vervolgens te investeren in de beste loopband. Als je een matige loopband koopt, denk je mogelijk regelmatig ‘de snelheid van mijn loopband klopt niet’.

Als dat het geval is, ben je alsnog niet in staat om op een fijne manier op de juiste snelheid te trainen.

Werk een trainingsschema uit

Heb je de juiste loopband voor jezelf gekocht? Dan is het verstandig om een trainingsschema uit te werken.

Met zo’n hardloopband trainingsschema kun je toewerken naar je trainingsdoelen, maar ook naar een hogere maximale snelheid!

Ben jij nog op zoek naar de beste loopband voor thuis? Klik dan op de knop hieronder en bekijk de best geteste loopbanden van dit moment:


Plaats een reactie