Meer en meer producten worden zo plat mogelijk uitgevoerd. Kijk maar eens naar televisies, smartphones en ook dus ook loopbanden.
Meer en meer fabrikanten doen er alles aan om hun loopbanden zo plat mogelijk uit te voeren. Waarom een loopband zo plat mogelijk ‘moet’ zijn? Daar zijn meerdere redenen voor te verzinnen.
Lees snel verder en vind je antwoord op deze vragen.
Wat is precies een platte loopband?
Een normale loopband is een vrij fors apparaat. Dit komt door het grote loopvlak, maar ook door de grote armsteunen. Bij deze armsteunen is soms ook nog een groot scherm aangebracht, waardoor de loopband vrij hoog is.
Een platte loopband is precies het tegenovergestelde. Dit is een compacte loopband met een hoogte die vaak tot een x tiental centimeter beperkt is. Doordat zo’n loopband zo plat is, geniet je van een paar zwaarwegende voordelen.
Overigens bestaan er meerdere benamingen voor zo’n loopband. Je kunt dit ook aanduiden als een wandelband, een kantoor loopband, een loopband voor onder het bureau en een mini loopband.
Bij al deze benamingen draait het om dezelfde soort loopband: een loopband zonder steun. Door het ontbreken van de steun/leuning is zo’n loopband slechts 20 á 30 centimeter hoog.
👍 Wat zijn de voordelen?
Het is om meerdere redenen aan te raden om voor een platte loopband te kiezen:
- Je kunt een platte loopband makkelijk opbergen. Heb je thuis eigenlijk niet voldoende ruimte voor een loopband? Dan is een platte variant een prima optie. Nadat je getraind hebt, kun je zo’n loopband bijvoorbeeld onder je bed schuiven. Nadat je dit gedaan hebt, staat/ligt de loopband nooit meer in de weg.
- Ideaal voor op kantoor. Wil je tijdens het werk lekker in beweging komen? Ook dan is een platte loopband een prima optie. Doordat de loopband zo plat is, past ‘ie prima onder je bureau. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld staand werken en wandelen tegelijkertijd.
- Ideaal voor recreatief gebruik. In de meeste gevallen is een platte loopband geschikt voor recreatief gebruik. Dit komt onder meer door de beperkte maximale snelheid. Ook hebben de platte loopbanden vaak een relatief smal loopvlak.
👎 Wat zijn de nadelen?
Bij een platte loopband moet je ook met een paar minpunten rekening houden:
- Niet voor intensief gebruik geschikt. Zoals hierboven al even kort aangegeven, is een platte loopband niet ideaal voor intensief gebruik. Dit komt door het kleine loopvlak, de beperkte maximale snelheid en de matige demping. Als een loopband van een goed dempingssysteem voorzien is, is de loopband al snel vrij hoog. Dit past dus niet in het straatje van een platte loopband.
- Niet al te zwaar belastbaar. Weeg je bijvoorbeeld 120 kg of 150 kg? Dan is een platte loopband niet geschikt. De meeste platte loopbanden hebben namelijk een maximaal belastbaar gewicht van ‘slechts’ 100 kilogram.
Trainen op een platte loopband: Let goed op!
Spreekt het principe van een platte loopband je aan? Mede gezien door de makkelijke opbergmogelijkheid is dit goed voor te stellen. Tegelijkertijd is het niet voor iedereen aan te raden om op een platte loopband te trainen.
Heb je bijvoorbeeld moeite met het bewaren van je evenwicht? Dan is het niet verstandig om voor een loopband zonder steun te kiezen. Je hebt juist de leuning nodig om je evenwicht te kunnen bewaren.
Verder heb je uiteraard met de snelheid te maken. Een platte loopband leent zich niet om hier heel hard op te lopen. Nee, je kunt zo’n loopband beter als wandelband gebruiken. Ben je daar niet naar op zoek? Vergeet dan de aanschaf van een platte loopband.
Wat kost een platte loopband?
Als je een goede platte loopband wilt kopen, moet je soms behoorlijk diep in de buidel tasten. Meerdere goede varianten kosten tussen de 700 en 2500 euro.
Wil je het liefste zo min mogelijk geld uitgeven? Kies dan voor één van de goedkopere platte wandelbanden. Die koop je voor een paar honderd euro.
Toch nog niet helemaal overtuigd om een platte loopband aan te schaffen? Of wil je misschien toch nog even verder kijken in het grote aanbod? Klik dan op de knop hieronder om de beste loopbanden voor thuis te bekijken: