Een normale loopband maakt gebruik van een motor. Deze motor drijft het loopvlak aan, waarbij je helemaal zelf de snelheid kunt bepalen.
Bij een loopband zonder motor is dit niet het geval. Zo’n loopband, ook wel een mechanische loopband genoemd, werkt zonder stroom. Je kunt hierdoor niet zelf de snelheid instellen, maar je bepaalt wel zelf de snelheid.
Begin je op een loopband zonder motor te rennen? Dan komt de loopband in beweging.
Des te harder je rent, des te sneller het loopvlak rond begint te draaien. De snelheid van de loopband past zich dus voortdurend – automatisch – aan jouw snelheid aan.
Top 3 beste mechanische loopbanden
Heb je al goede ervaringen met een loopband zonder motor? Of wil je graag eens een loopband- of wandelband zonder motor uitproberen?
In beide gevallen raden wij je de 3 onderstaande varianten aan. Dit zijn, volgens onze test, de 3 beste mechanische loopbanden van dit moment.
1. VirtuFit Pro Elite HiiT Running
De VirtuFit Pro Elite HiiT Running is met afstand de beste loopband zonder motor. Deze loopband is vrij groot, zwaar en duur, maar je krijgt wel een hoop waar voor je geld.
Zo is dit een loopband zonder motor met een onbeperkte maximale snelheid. Hoe hard kan jij rennen? Zo hard kan deze loopband gaan.
Deze loopband zonder motor beschikt over een uniek weerstandsysteem. Dit systeem past zich aan jouw voetstappen aan en kan dit op 4 verschillende standen doen.
Je kunt hiermee de band minder- of meer gevoelig maken voor het volgen van jouw voetstappen. Zoals duidelijk mag blijken, is dit oprecht een unieke niet elektrische loopband.
2. Gymost Freelander
Heb je niet al te veel ruimte in je woning over voor een mechanische loopband? Kijk dan eens naar de Gymost Freelander.
Deze manuele loopband is vrij compact uitgevoerd, behoeft geen aandrijving via de stroom en is voor veel sporters geschikt. Net zoals bovenstaande loopband werkt deze loopband volledig op basis van jouw eigen kracht.
Deze loopband beschikt over maar liefst 6 weerstandsniveaus. Met deze niveaus bepaal je hoe de loopband op jouw voetsappen reageert. Je behaalt hierdoor het maximale uit je training.
Bovendien is deze loopband hierdoor uiterst geschikt voor interval trainingen. Overigens is deze loopband ook geschikt voor zwaardere mensen; het max. belastbare gewicht is 150 kilogram.
3. Toorx Curved Loopband Race Cross
De Toorx Curved Loopband Race Cross is eveneens een prima handmatige loopband. Dit betreft eveneens een loopband zonder motor die uiterst geschikt voor interval trainingen is. Dit komt puur doordat het loopvlak zich aan jouw snelheid aanpast.
Deze handmatige loopband beschikt over een uniek loopvlak. Het loopvlak is ten eerste vrij groot en kent ten tweede een bepaalde helling. Door deze helling kun je de trainingen nóg pittiger voor jezelf maken.
Daarvoor kun je overigens ook gebruik maken van één van de 7 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Deze loopband zonder motor heeft een belastbaar gewicht van 180 kilogram.
Waarom voor een loopband zonder motor kiezen?
Een loopband zonder motor kun je zien als een loopband zonder stroom. Doordat je geen stroom nodig hebt, kun je de loopband overal neerzetten. Ook in ruimtes waar geen stroom – of stopcontact – voorhanden is.
Tevens is het mogelijk om zéér intensief te trainen op een mechanische loopband. Het loopvlak volgt continu de snelheid waarmee jij rent, waardoor de loopband uiterst geschikt is voor interval trainingen.
Zo’n loopband niet elektrisch is bovendien voor veel mensen geschikt:
- Voor recreatieve sporters. Wil je thuis gewoon rustig wandelen of joggen? Dan kun je met een mechanische loopband op een fijne en comfortabele manier trainen. Je weet immers dat de loopband zich aan jou aanpast. Als je wilt wandelen, kun je voor een wandelband zonder motor kiezen. Of gewoon rustig lopen op de loopband zonder motor. Er is voldoende keuze voor een goede loopband voor thuis.
- Voor intensieve sporters. Als je echt serieus wilt trainen, is een mechanische loopband een geweldige optie. Dit komt puur doordat deze soort loopband zich uitermate goed leent voor de interval trainingen.
Het blijft niet alleen bij deze voordelen. Een ander voordeel is terug te vinden in het geluidsniveau. Doordat een mechanische loopband geen motor heeft, maakt de loopband amper tot geen geluid.
Het enige geluid dat je hoort, zijn je eigen voetstappen op het loopvlak van de motor.
Ook geniet je van een unieke training. De training kun je volledig naar eigen wens invullen, waarbij je volledig van jezelf afhankelijk bent. Met name als je jezelf uit wilt dagen, is dit een essentieel voordeel van een mechanische loopband.
Belangrijkste aandachtspunten
Overweeg je de aanschaf van een loopband zonder motor? Het is belangrijk om in dat geval met een paar aandachtspunten rekening te houden.
Ten eerste moet je met het budget rekening houden. Als je een goedkope loopband wilt kopen, valt een loopband zonder motor direct af.
De drie loopbanden die we hierboven besproken hebben, zijn stuk voor stuk erg duur te noemen. Je moet daarom met een aardig budget op de proppen komen.
Ten tweede moet je met de afmetingen rekening houden. Elke loopband zonder motor die wij tegengekomen zijn, heeft forse afmetingen.
Indien je een compacte loopband nodig hebt, vallen de loopbanden zonder motor dus ook al snel af. Hoe het komt dat een loopband zonder motor zo groot is? Dit komt onder meer door de buiging van het loopvlak, net zoals bij een Airrunner het geval is.
Ten derde moet je rekening met het aanbod houden. In het huidige aanbod vind je niet al te veel mechanische loopbanden terug. De meeste merken kiezen simpelweg voor een ‘normale’ loopband met motor.
Waar kun je een goede mechanische loopband kopen?
Wil je van de voordelen van een mechanische loopband genieten? Besef dan even goed dat deze loopbanden niet bij alle winkels te koop zijn.
Je vindt deze loopbanden eigenlijk alleen bij echte specialisten, zoals Fitwinkel.nl, Betersport.nl en Bol.com.
Wat kost een goede mechanische loopband?
Voor een goede mechanische loopband moet je diep in de buidel tasten. Je moet al snel rekening houden met een investering van minimaal 2000 euro.
Wil je per se minder geld uitgeven? Kies dan voor een loopband met motor of wacht geduldig een aanbieding af.
Een aanrader?
Een mechanische loopband kán zeker een aanrader zijn. Dit hangt echter volledig van je eigen voorkeuren en je budget af. Het is daarom belangrijk voor jezelf om een goede afweging te maken.
Zet de voor- en nadelen van een mechanische loopband voor jezelf op een rijtje. Doe dit vervolgens ook voor een elektrische loopband. Dat stelt je in staat om uiteindelijk voor de beste soort loopband te kiezen.
Misschien ook interessant: