Loopband zonder stroom: Is dit mogelijk & hoe werkt dit?

Wil je thuis op een goede loopband kunnen trainen? Wil je ‘m alleen in een ruimte zetten waarin geen stopcontact voorhanden is? Dan vallen de loopbanden met stroom direct af.

Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor een loopband zonder stroom.

Wat is een loopband zonder stroom?

Een loopband zonder stroom is een loopband zonder motor. Doordat de motor ontbreekt, is er ook geen stroomvoorziening nodig. Een loopband zonder stroom en een loopband zonder motor kun je dan ook als hetzelfde zien.

Maar, wat houdt dit precies in? Dit houdt in dat je de snelheid van de loopband niet in kunt stellen. De loopband gaat pas draaien als je in de loopband op beweging komt.

Ren je met een snelheid van 5 km/h op een loopband zonder stroom? Dan past het loopvlak zich hier op aan. Wil je vervolgens met een snelheid van 10 km/h op de loopband zonder stroom rennen? Dan is het zaak om je tempo te verhogen.

Het loopvlak volgt jouw snelheid automatisch; je bent hierdoor in staat om op een unieke manier te trainen.

👍 Wat zijn de voordelen?

Met een loopband zonder elektriciteit geniet je van enkele belangrijke voordelen:

  • De loopband is overal neer te zetten & te gebruiken. Dit komt puur doordat je ‘m niet op een stroompunt aan hoeft te sluiten. Als alle stopcontacten in een ruimte al vol zitten, kun je de loopband dus alsnog in die ruimte neerzetten en gebruiken. Qua plaatsingsmogelijkheden heb je dus niet met enige beperkingen te maken.
  • De loopband maakt een stuk minder lawaai. Op een loopband zonder stroom hoor je maar één ding: je eigen voetstappen op het loopvlak. Doordat het loopvlak niet door een motor aangedreven wordt, heb je niks van doen met het motorgeluid.
  • Je kunt pittig trainen. Het is op een loopband zonder stroom goed te doen om pittig te trainen. Dit komt onder meer doordat je de helling in kunt stellen. Sowieso bevindt het loopvlak zich overigens al in een helling, net zoals bij een Airrunner het geval is. Door deze vormgeving ervaar je sowieso al wat meer weerstand tijdens je trainingen.
  • Ideaal voor interval trainingen. In de afgelopen jaren is HIIT erg populair geworden, oftewel High Intensity Interval Training. Als je met een interval training aan de slag wilt gaan, leent de loopband zonder stroom zich hier geweldig voor. De loopband past zich immers automatisch aan jouw snelheid aan; jouw snelheid is dus altijd leidend.

👎 Wat zijn de nadelen?

Een loopband zonder stroom is zeker geen perfecte loopband. Houd goed rekening met deze nadelen:

  • Een loopband zonder stroom is groot en zwaar. Als je een compacte loopband wilt kopen, vallen de varianten zonder stroom direct af. De varianten zonder stroom zijn namelijk stuk voor stuk groot en zwaar uitgevoerd. Dit komt vooral doordat het loopvlak een bepaalde lengte en helling moet hebben.
  • Een loopband zonder stroom is duur. Ook als je een goedkope loopband wilt kopen, vallen de varianten zonder stroom direct af. Voor de meeste varianten betaal je al snel 1500 á 2000 euro. Wil je het helemaal goed doen? Dan kun je zelfs moeiteloos 3000 á 4000 euro uitgeven.
  • Een loopband zonder stroom moet jezelf in beweging brengen. Ga je op een loopband zonder stroom staan? Dan gebeurt er niks met het loopvlak. Wil je vervolgens de loopband in beweging brengen? Dan moet je hier de nodige kracht voor zetten. Dit is niet voor iedereen ideaal, zeker niet als je spieren nog koud zijn.

Hoe moet je trainen op een loopband zonder stroom?

Als je op een loopband zonder stroom wilt trainen, hoef je van tevoren niks in te stellen. Je kunt dus direct op het loopvlak gaan staan.

Om het loopvlak in beweging te krijgen, moet je een hardlopende beweging maken. Daarmee breng je het loopvlak in beweging; dit kan behoorlijk pittig zijn.

Draait het loopvlak eenmaal? Dan merk je dat de training erg soepel verloopt. Zolang je blijft (hard)lopen, blijft het loopvlak keurig ronddraaien.

Hoe je vervolgens de training invult, is aan jou. Een loopband zonder elektriciteit leent zich in ieder geval prima voor de interval trainingen. Deze trainingen maak je lekker zwaar voor jezelf door op verschillende snelheden te trainen.

Doe je dat? Dan past het loopvlak van de loopband zonder stroom zich dus automatisch aan je aan.

Kun je tijdens het trainen ook nog gebruik van een display maken? Ja, zeker. De meeste loopbanden zonder stroom zijn van een display op batterijen voorzien. Handig, aangezien je hiermee gewoon je trainingsresultaten in de gaten kunt houden.

Al met al is een loopband zonder stroom een unieke loopband. Is het ook een interessante loopband? Dat hangt volledig van je eigen wensen af.


Plaats een reactie