Trainen op een loopband is leuk. Dat is echter niet het geval als de loopband lawaai maakt. Of als de loopband piept. Of als de loopband een kloppend geluid maakt.
Zodra je geluid hoort dat er eigenlijk niet hoort te zijn, ben je afgeleid. Ook kan dit geluid uiterst storend zijn voor je huisgenoten of voor je buren.
Het is daarom zaak om zo snel mogelijk iets te doen tegen het geluid van een loopband voor thuisgebruik. Hoe je dit kunt doen en wat de mogelijke oorzaken zijn, vertellen wij je graag in dit artikel.
Wat zijn de oorzaken van een loopband die lawaai maakt?
Hoe komt het nou dat je loopband opeens lawaai maakt?
Dit kan meerdere redenen hebben:
- De band van de loopband droogt uit. Elke loopband heeft een band. Dat is de band die ronddraait en waar je op hardloopt. Door deze band regelmatig te gebruiken, droogt de band uit. Dit komt puur door het materiaal waar de band van gemaakt is. Ook komt dit doordat de band continu over een rol heen draait. Hierbij ontstaat wrijving, waardoor de band na verloop van tijd uitdroogt. Dit is eigenlijk de hoofdreden van een loopband die lawaai maakt.
- Schroeven, moeren of bouten komen los te zitten. Elke keer als je met je voeten op het loopvlak belandt, krijgen meerdere onderdelen een klap te verwerken. Het is hierdoor goed mogelijk dat schroeven, moeren of bouten na verloop van tijd los komen te zitten. Dit brengt ook een bepaald lawaai met zich mee.
- Er is een (motor)onderdeel kapot. Merk je op dat je loopband piept? Dan komt dit mogelijk doordat er een (motor) onderdeel kapot is. Dit onderdeel zou je moeten vervangen, aangezien dit onderdeel niet meer goed functioneert. Ook zou je goed na moeten gaan waarom/waardoor dit onderdeel kapot gegaan is.
Wat te doen tegen het geluid van een loopband?
Het mag duidelijk zijn: er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een loopband die lawaai maakt. Voordat je het probleem op kunt lossen, moet je het probleem zien op te sporen.
In veel gevallen hoef je hiervoor alleen maar naar de band te kijken. In de meeste gevallen ontstaat het geluid namelijk doordat de band uitgedroogd is. Dat los je gelukkig op een hele simpele manier op: door wat smeerolie op de band aan te brengen.
Doe dit onder het loopoppervlak en laat de band vervolgens rustig ronddraaien. De smeerolie verdeelt zich hierdoor goed over de band.
Let op: gebruik alleen speciale smeerolie voor een loopband. Deze smeerolie bestaat uit de juiste bestanddelen, waardoor de uitgedroogde band snel weer goed functioneert. Zonder dat de band nog enig geluid maakt.
Komt het geluid niet bij de band vandaan? Dan moet je goed de schroeven, moeren en bouten controleren. Het is goed mogelijk dat één van deze onderdelen losgeraakt is. Door de schroef, bout of moer vast te draaien, los je het probleem waarschijnlijk snel op.
Blijft het geluid van de loopband aanhouden? Dan is je loopband kapot. In dat geval moet je er een specialist naar laten kijken.
Als je loopband nog relatief jong is, kun je hiervoor het beste met de verkopende partij contact opnemen. Je hebt in dat geval waarschijnlijk nog garantie op de loopband.
Heb je een oudere loopband? Dan kun je niks anders dan voor een loopband reparatie kiezen.
Door de loopband te laten repareren, kun je er hopelijk weer een paar jaar mee vooruit. Uiteraard moet je voor zo’n loopband reparatie wel wat geld betalen.
Kun je voorkomen dat een loopband geluid maakt?
Ja, het is mogelijk om te voorkomen dat een loopband geluid maakt.
Dit doe je onder meer met deze tips:
- Controleer regelmatig de schroeven, moeren en bouten. Als je opmerkt dat één van de schroeven, moeren of bouten ietwat los begint te komen, is het zaak om deze goed aan te draaien. Daarmee voorkom je dat de loopband lawaai gaat maken.
- Smeer de loopband regelmatig goed in. Het is ook aan te raden om de loopband regelmatig goed in te smeren. Eigenlijk zou je elke 2 weken of elke maand even goed naar de loopbandsmering moeten kijken, afhankelijk van de intensiteit waarmee je van de loopband gebruik maakt.
- Pas op met zweten op de loopband. Zweet je vaak op de loopband? Dan is het goed mogelijk dat dit zweet uiteindelijk voor schade aan onderdelen zorgt. Zweet kan bijvoorbeeld voor het uitdrogen van materiaal zorgen, maar ook voor het roesten van onderdelen. Voorkom daarom dat er zweet vanaf je hoofd op de hardloopband valt.
Wat te doen als je loopband lawaai blijft maken?
Heb je bovenstaande preventie maatregelen in acht genomen? Blijft in dat geval de loopband alsnog lawaai maken? Dan kun je overwegen om je loopband door een specialist na te laten kijken.
Je kunt echter ook andere zaken uitproberen. Zo is het aan te raden om een beschermmat onder de loopband neer te leggen. Zo’n mat beschermt niet alleen je vloer, maar neemt ook het geluid weg.
Mogelijk ontstaat het geluid doordat de loopband niet helemaal vlak staat. Dat los je dus op met een simpele beschermmat.
Ook kun je even kritisch naar je loopband kijken. Heb je een nogal oude loopband? Dan is het min of meer logisch dat de loopband meer lawaai maakt. Een oudere auto maakt immers ook meer lawaai dan een gloednieuwe auto.
Is je loopband al behoorlijk oud? Dan is het wellicht interessant om een nieuwe loopband te overwegen. Als je daarvoor gaat kiezen, is het advies om voor een stille loopband te kiezen.
Zo’n loopband maakt van zichzelf een stuk minder lawaai; super fijn voor je huisgenoten en buren.
Train je op een stille loopband? Dan hoor je het nog sneller als je loopband opeens lawaai maakt of piept. Dit stelt je in staat om sneller het probleem op te merken. En dus om zo snel mogelijk dit probleem op de juiste manier op te lossen.
Misschien ook interessant: