Loopband in een appartement: is dit mogelijk?

Wil je in je appartement op een leuke manier in beweging komen? Eén van de mogelijkheden die je dan hebt, is om te kiezen voor een loopband.

Maar, is dat wel aan te raden voor in een appartement? Of maakt een loopband veel te veel lawaai, waardoor je (onder)buren last van je loopband krijgen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Is een loopband voor in een appartement geschikt?

Ja, een loopband kán geschikt zijn voor in een appartement. De focus ligt hierbij wel op het woordje ‘kan’. Het is namelijk geen feit dat alle loopbanden voor in een appartement geschikt zijn.

Als je graag een loopband in je appartement wilt gebruiken, moet deze loopband aan een paar eisen voldoen:

  • De loopband moet stil zijn. Het is aan te raden om alleen een stille loopband in een appartement te gebruiken. Zodra de loopband te veel lawaai maakt, hebben je buren hier direct last van. Dit heeft overigens niet alleen met het geluid te maken, maar ook met de trillingen. Daar komen we verderop in dit artikel nog even op terug.
  • De loopband moet relatief licht van gewicht zijn. Als je voor een lichte loopband kiest, geeft de loopband sowieso al minder trillingen af. Daarnaast is een lichte loopband makkelijker in je appartement te installeren. Zeker als je op een hogere etage woont, is het niet praktisch om voor een zware loopband te kiezen.

Hoe zorg je voor een stille training?

Door voor een stille loopband te kiezen, kun je op een relatief stille manier trainen. Het is echter wel goed mogelijk dat je buren last krijgen van de trillingen.

Elke keer als je je voeten op het loopvlak zet, komt er een aardige druk op de loopband te staan. Die druk is goed te merken aan trillingen, bijvoorbeeld als je één etage onder de loopband zit.

Dit los je gelukkig op met een beschermmat voor onder de loopband.

Met zo’n beschermmat geniet je van een paar voordelen:

  • De beschermmat neemt veel trillingen weg. Doordat deze mat de meeste trillingen wegneemt, hebben je onderburen waarschijnlijk een stuk minder last van jouw loopband.
  • De beschermmat werkt geluiddempend. De mat neemt ook nog eens geluid weg, doordat het geluiddempend werkt. Ook dit is dus ideaal in een appartement.
  • De beschermmat beschermt de vloer. Doordat een loopband het nodige weegt, kan de loopband voor schade aan de vloer zorgen. Ook dit is iets dat je met een goede beschermmat weet te voorkomen.

Tips om gebruik te maken van een loopband in een appartement

Het is dus aan te raden om voor een stille loopband te kiezen. Ook is het aan te raden om een beschermmat onder de loopband te kiezen. Als je hiervoor kiest, hebben je buren al een heel stuk minder last van je loopband.

Daarbij is het ook nog aan te raden om onderstaande tips op te volgen.

Ten eerste raden wij je aan om goed naar je trainingstijden te kijken. Ga je ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds heel laat trainen? Dan is het goed voor te stellen dat je buren hier niet al te blij mee zijn.

Je zou dit zelf immers ook niet prettig vinden. Stem daarom je trainingstijden goed af op je buren.

Ten tweede raden wij je aan om goed naar de vloer te kijken. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer in je appartement liggen? Dan hebben je buren hier waarschijnlijk al meer last van.

Het is daarom verstandig om zeker op een houten vloer een beschermmat neer te leggen. Dit komt ook doordat de meeste houten vloeren vrij kwetsbaar zijn.

Ten derde raden wij je aan om je buren even in te lichten. Geef aan dat je een loopband in je appartement hebt, maar dat je hier op een verstandige manier gebruik van maakt. Bij overlast kunnen zij dit eventueel aan je doorgeven.

Is een loopband in een appartement een aanrader?

Ja, zolang je bovenstaande tips opvolgt, kun je prima een loopband in een appartement gebruiken.

Idealiter is er wel een lift in het appartementencomplex, aangezien de meeste loopbanden vrij veel wegen. Een lift maakt het toch iets makkelijker om de loopband in je appartement te krijgen.


Misschien ook interessant:


Plaats een reactie