Kun je afvallen bij je buik met een loopband?

Kun je met een loopband calorieën verbranden? Kun je met een loopband je buikvet verbranden? En is het met een loopband mogelijk om af te vallen? Dit zijn enkele vragen die in dit artikel centraal staan.

De loopband is één van de populairste cardioapparaten voor thuis. Ook in een sportschool zie je altijd veel loopbanden staan.

Deze populariteit komt onder meer door de manier van trainen: het is vrij eenvoudig om op een loopband te trainen.

Maar, is het op die eenvoudige manier ook mogelijk om je buikvet kwijt te raken? In dit artikel lees je hier alles over, inclusief ervaringen van mensen die langere tijd op een loopband getraind hebben.

Kun je met een loopband je buikvet verbranden?

Ja, het is zeker mogelijk om buikvet te verbranden met een loopband. Door regelmatig (intensief) op een loopband te trainen, stimuleer je de vetverbranding in je lichaam. Dit zorgt voor een snellere vetverbranding.

Het is echter niet zo dat je op een loopband van plaatselijk vetverlies geniet. Wil je graag van je buikvet afkomen? Dan is het niet zo dat je even kunt ‘sturen’ dat je alleen bij je buik afvalt. Nee, dit is een lichamelijk proces waar je geen invloed op hebt.

Je kunt dus niet gericht alleen je buikvet verbranden. Het is echter wel mogelijk om gericht te trainen. Door gericht op een loopband te trainen, verbrand je simpelweg veel calorieën.

Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je van je buikvet af kunt komen. Tegelijkertijd merk je ook dat bij andere lichaamsdelen het vetpercentage afneemt. 

Hoeveel calorieën verbrand je op een loopband?

Hoeveel calorieën je precies verbrandt, is van meerdere factoren afhankelijk. Onder meer je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol. Des te zwaarder je bent, des te meer calorieën je per uur verbrandt:

GewichtCalorieën per uur
70 kilogram800 calorieën
80 kilogram920 calorieën
90 kilogram1040 calorieën
100 kilogram1160 calorieën
120 kilogram1315 calorieën
150 kilogram1730 calorieën

Dit zijn echte géén vaste gegevens. Deze aangegeven calorieën zijn bijvoorbeeld gebaseerd op een snelheid van 11 kilometer per uur. Loop je trager? Dan verbrand je logischerwijs minder calorieën.

Met wandelen verbrand je dus minder calorieën dan met hardlopen op een loopband.

Ook de manier van trainen is bepalend. Beschikt je loopband over een speciaal vetverbrandingsprogramma? Dan verbruik je met zo’n programma meer calorieën dan als je gewoon een stukje op de loopband gaat hardlopen.

Heb je een garantie op buikvetverbranding op een loopband?

Door op een loopband te trainen, stimuleer je de vetverbranding. Het is echter geen garantie dat je daadwerkelijk afvalt. Of dat je daadwerkelijk van een plattere buik gaat genieten.

Zo is het goed om te weten dat elk lichaam anders is. Bij sommige mensen blijft al het vet op de bovenbenen zitten, terwijl bij andere mensen het vet bij de buik aanwezig blijft.

Zelfs na ruime tijd op een gerichte manier trainen. Op de gevolgen van vetverbranding heb je simpelweg geen invloed.

Daarnaast maakt de manier van trainen nogal wat uit. Wil je graag afvallen? Dan zou je op de juiste manier op een loopband moet trainen. Of moeten wandelen. Want ja, ook door te wandelen, verbrand je op een loopband de nodige calorieën.

In dit artikel voorzien we je graag van veel handige tips. Met deze tips is de kans groter dat je daadwerkelijk je buikvet kwijt gaat raken. Maar, onthoud goed dat je hier nooit een 100% garantie op hebt.

Hoe kun je meer buikvet kwijtraken op een loopband?

Heb je de wens om van je overgewicht af te raken? En bevindt dit vet zich met name bij je buik? Dan is het dus uiterst interessant om met een loopband aan de slag te gaan.

Op een loopband kun je immers veel calorieën per uur verbranden. Als je 80 kilogram weegt en een uurtje op 11 kilometer per uur hardloopt, verbrand je ongeveer 1160 calorieën. Dat is een indrukwekkend aantal.

Maar, hoe kun je nou op een optimale manier zoveel mogelijk buikvet kwijtraken op een loopband? Dat doe je door onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: Volg een High Intensity Interval Training

Als je serieus af wilt vallen, moet je met ‘HIIT’ aan de slag gaan. Deze afkorting staat voor High Intensity Interval Training en zorgt voor een nog hoger calorieverbruik.

Een HIIT training is dus een intervaltraining. Dit betekent eigenlijk dat je lagere snelheden afwisselt met hogere snelheden.

Door met meerdere snelheden hard te lopen, geniet je optimaal van het afterburn effect. Dit effect houdt in dat je ná het hardlopen nog steeds calorieën verbrandt.

Tevens is een HIIT training behoorlijk uitdagend. Voor je benen en voor je conditie. Je moet continu het uiterste van jezelf eisen. Doe je dat niet? Dan kun je de hogere snelheden niet langer aan.

Doordat je tot het uiterste gaat, verbrand je zoveel mogelijk calorieën. Dat is precies wat je wilt.

Tip 2: Stel de hellingshoek tijdens het trainen bij

De meeste moderne loopbanden zijn van een instelbare hellingshoek voorzien. Met de instelbare hellingshoek stel je helling van de loopband is.

Des te steiler deze helling is, des te zwaarder je de training voor jezelf maakt. En kies je bewust voor een zwaardere training? Dan verbrand je ook meer calorieën. Met een forsere hellingshoek kun je dus sneller je buikvet kwijtraken.

Hoe het komt dat je door de helling meer calorieën verbrandt? Dit komt puur doordat je lichaam harder moet werken.

Je moet meer kracht op de loopband zetten om door te kunnen lopen. Die kracht moet vanuit het lichaam komen, waardoor je dus vanzelf meer calorieën gaat verbranden.

Overigens is dit niet het enige voordeel van een instelbare hellingshoek. Door de helling fors in te stellen, train je bijvoorbeeld ook op een leukere (uitdagendere) manier. Verder is het met de helling mogelijk om je been- en kuitspieren intensiever te trainen.

Tip 3: Let goed op je voeding

Wil je van je buikvet afkomen? Dan lijkt een loopband hier een geschikte optie voor te zijn. Dat is inderdaad het geval, maar met alleen een loopband ga je het niet redden. Je moet namelijk ook goed op je voeding letten.

Dit houdt in dat je je calorie-inname naar beneden bij moet stellen. Des te minder calorieën je binnenkrijgt, des te sneller je van je buikvet af komt. Uiteraard moet je dit dan wel combineren met de juiste trainingen op de loopband.

Beweging en gezonde voeding gaan hand in hand met elkaar. Beweeg je voldoende op de loopband en eet je gezond? Dan gaat dit al snel gepaard met gewichtsverlies.

Of dit ook tot een slinking van je buikvet zorgt, kan niet gesteld worden. Zoals eerder al aangegeven, behoort selectief vetverlies niet tot de mogelijkheden.

Uiteraard is het lastig om aan te geven wat gezond eten is. Het ene individu heeft baat bij dieet X, terwijl een ander individu beter voor dieet Y kan gaan. Dit komt puur doordat elk individu anders reageert op een dieet.

Tip 4: Ga serieus met een trainingsschema aan de slag

Op een loopband kun je veel calorieën verbranden. Door gericht een trainingsschema aan te houden, kun je nóg meer calorieën verbranden.

Zo kun je met meerdere HIIT programma’s aan de slag gaan. Met deze intervalprogramma’s loop je dus op gevarieerde snelheden, waardoor je meer en meer calorieën verbrandt. Door de trainingen zelf op te voeren, verbrand je op termijn des te meer calorieën.

Een trainingsschema is ook nog een stok achter de deur. Heb je bijvoorbeeld moeite om de trainingen vol te houden? Dan is een trainingsschema uiterst fijn. Je weet immers wat je elke training precies moet doen. Het enige dat je nog nodig hebt, is voldoende discipline.

Mede hierom is het belangrijk om voor de beste loopband te gaan. Op de beste loopband kun je immers uit veel programma’s kiezen. Door van de voorgeprogrammeerde programma’s gebruik te maken, ben je in staat om nog gerichter te trainen.

Nog een tip: probeer ook eens een hartslag gestuurd programma uit. Door gericht op basis van je hartslag te trainen, kom je zoveel mogelijk in vetverbrandingszone uit. Des te langer je in deze zone traint, des te meer buikvet je kwijt kunt raken.

Ervaringen

Vrij veel mensen hebben goede loopband afvallen buik ervaringen. Zij geven aan dat zij daadwerkelijk een gedeelte van hun buikvet zijn kwijtgeraakt. Of zelfs volledig zijn kwijtgeraakt.

Wel geven veel mensen aan dat het op discipline aankomt. Je kunt simpelweg niet in één week al je buikvet verbranden.

Je moet daarom je duld bewaren en elke keer gedisciplineerd trainen. Ondertussen moet je dus ook nog goed op je voeding letten.

Onze conclusie

Kun je op een loopband je buik kwijtraken? Ja, dit kun je zeker. Het lastige is alleen dat je niet selectief je vet kwijt kunt raken.

Het is goed mogelijk dat je het vet op je benen kwijtraakt, maar niet op je buik. Dat heeft gewoonweg met je lichaam te maken.

Probeer het intensief trainen op een loopband gewoon eens uit. Grote kans dat je vanzelf je buikvet ziet slinken! 


Misschien ook interessant:


Plaats een reactie