Interval training op loopband? Uitleg & schema’s

Op wat voor manier train jij op je loopband? Het grote voordeel van een loopband is dat je op verschillende manieren kunt trainen.

Je kunt gewoon op een vaste snelheid hardlopen, je kunt een voorgeprogrammeerd trainingsprogramma volgen en je kunt met interval trainingen aan de slag gaan.

Maar wat is nou precies een interval training op de loopband? En wat is het grootste voordeel van een interval training? Op onder meer deze 2 vragen vind je hieronder een uitgebreid antwoord.

Wat is interval training op de loopband?

Een interval training loopband staat ook wel te boek als een HIIT training op de loopband. Deze Engelse afkorting staat voor High Intensity Interval Training. Je voert bij zo’n training op hoge intensiteit verschillende intervallen uit.

Wat een interval is? Dat is een korte periode waarin je of op een laag tempo hardloopt of op een hoog tempo hardloopt. Je wisselt hierbij voortdurend van tempo, waardoor je je lichaam echt uitdaagt.

Met name in de laatste jaren zijn de interval trainingen erg populair geworden. Dit blijkt ook uit de moderne loopbanden. Veel van deze loopbanden beschikken namelijk over voorgeprogrammeerde programma’s.

Twee van deze soorten programma’s kun je voor een interval training gebruiken:

  • Hartslaggestuurde programma’s. Het kenmerk van een hartslaggestuurd programma is dat je volledig op je hartslag traint. Door in een bepaalde hartslagzone te blijven, werk je gericht aan je conditie. Bij een hartslaggestuurd programma is eigenlijk altijd sprake van een interval training.
  • Interval programma’s. Veel van de nieuwere loopbanden beschikken ook over interval programma’s. Met deze programma’s wissel je dus lage snelheden af met hoge snelheden.

Wat is het doel van interval trainen op een loopband?

Doe je er nou verstandig aan om met interval trainingen aan de slag te gaan? Dit hangt vooral van het doel af dat je hebt. Het is namelijk een feit dat je met een interval training op de loopband naar meerdere trainingsdoelen toe kunt werken:

  • Afvallen. Wil je met je nieuwe loopband afvallen? Kies dan vooral voor de interval trainingen. Bij deze trainingen geniet je van het afterburn effect, waarover later meer op deze pagina.
  • Conditie opbouwen. Conditie opbouwen op een loopband is goed te doen. Dat is zeker het geval als je voor een interval training kiest. Doordat je bij zo’n training jezelf continu uitdaagt, heb je met een hoge hartslag te maken. Dit komt uiteindelijk je conditie ten goede.
  • Spieren opbouwen. Het is ook nog mogelijk om spieren op te bouwen met een HIIT training op de loopband. Daarvoor is het wel zaak dat je veel weerstand creëert. Dit doe je bijvoorbeeld door de helling van de loopband aan te passen.

Wat zijn de voordelen van interval op een loopband?

Het is om meerdere redenen aan te raden om met interval trainingen aan de slag te gaan. De belangrijkste voordelen bespreken we graag hieronder in het kort.

Je werkt gericht aan bovenstaande trainingsdoelen

Wat is voor jou de hoofdreden dat je een loopband thuis hebt staan? Mogelijk is deze reden terug te vinden in één van bovenstaande trainingsdoelen.

Wil je afvallen? Dan heb je absoluut baat bij de HIIT trainingen. Doordat je een rustig tempo met sprinten afwisselt, stimuleer je de vetverbranding.

Je activeert hiermee ook het afterburn effect. Dit betekent dat je lichaam nog steeds vet verbrandt na afloop van de training op de loopband. Je geniet hierdoor van een langer durende vetverbranding.

Wil je conditie opbouwen? Dan heb je ook baat bij de HIIT trainingen. Deze trainingen zijn simpelweg pittig en kun je ook nog perfect opbouwen.

Daarvoor heb je alleen een goed loopband schema nodig, waarover later meer.

De trainingen zijn korter

Bij een interval training wissel je meerdere snelheden af. Dit doe je vaak voor een halve minuut of net iets langer. Doordat je dit een paar keer herhaalt, duurt een HIIT training niet al te lang.

Je hoeft hierdoor minder tijd voor zo’n training vrij te maken dan voor een duurtraining. Handig als je een druk leven hebt.

Je geniet snel van resultaat

De ervaring leert dat je met een interval training op de loopband snel van resultaat geniet. Je merkt dit bijvoorbeeld aan je lichaamsgewicht of aan je conditie.

Doordat je echt intensief traint, merk je snel(ler) het gewenste resultaat op.

Interval training loopband schema

Wil je gericht met interval trainingen aan de slag gaan? Dan moet je een goed interval training loopband schema aanhouden.

Dit is een schema waarbij elke training net iets zwaarder wordt. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je nóg sneller van het gewenste resultaat geniet.

Wij hebben 2 trainingsschema’s voor je opgesteld.

Interval training loopband schema voor beginners

TijdOefeningen
Warming up5 minuten op een snelheid van 5 á 6 kilometer per uur
Interval30 seconden tussen de 8 en 12 kilometer per uur
 10 seconden rustig wandelen (lage snelheid)
 Herhaal deze 2 stappen 10 keer
Cooling down5 minuten op een snelheid van 5 á 6 kilometer per uur

Interval training loopband schema voor gevorderden

TijdOefeningen
Warming up4 minuten op een snelheid van 5 á 6 kilometer per uur
Interval 11 minuut lang op 10 kilometer per uur rennen
 30 seconden lang op 6 kilometer per uur hardlopen
 Herhaal dit 10 keer
Interval 230 seconden lang sprinten met 12 kilometer per uur
 30 seconden lang op 6 kilometer per uur hardlopen
 Herhaal dit 10 keer
Interval 32 minuten lang 6 kilometer per uur met 8% helling
 1 minuut lang 8 kilometer per uur met 0% helling
 2 minuten lang 6 kilometer per uur met 8% helling
Cooling down5 minuten op een snelheid van 5 á 6 kilometer per uur

Misschien ook interessant:


Plaats een reactie