Conditie opbouwen op de loopband: is dit mogelijk?

Merk je op dat je conditie niet op het gewenste niveau zit? Dan moet je in beweging komen. Dit kun je op straat doen, maar ook thuis.

Je kunt bijvoorbeeld een goede loopband voor thuis aanschaffen.

Maar, kun je wel conditie opbouwen met een loopband? Ja, dit is zeker mogelijk. In dit artikel vertellen we je hier alles over.

Wat heb je aan een loopband?

Je hebt bijzonder veel aan een loopband. Met een loopband kun je namelijk perfect conditie opbouwen. Ook kun je met een loopband gericht de spieren in je benen trainen. Dat is vooral het geval met een loopband met helling.

Wil je met een loopband afvallen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Voor simpelweg alle mogelijke trainingsdoelen kun je wel een goede loopband gebruiken.

Hoe kun je conditie opbouwen met een loopband?

Met een loopband kun je prima conditie opbouwen. Daarvoor is het wel van belang om een conditie opbouwen loopband schema aan te houden.

Je kunt hiervoor ons loopband schema aanhouden, maar je kunt ook onderstaande tips opvolgen. Met deze tips kun je relatief eenvoudig je conditie opbouwen met een loopband.

Tip 1: Ga met interval trainingen aan de slag

Als je serieus je conditie op wilt bouwen, moet je met een interval training op de loopband aan de slag gaan. Bij zo’n training wissel je lage hardloopsnelheden af met hoge hardloopsnelheden.

Hieronder vind je bijvoorbeeld een geschikt interval training schema voor een beginnende hardloper:

TijdOefeningen
Warming up5 minuten op een snelheid van 5 á 6 kilometer per uur
Interval30 seconden tussen de 8 en 12 kilometer per uur
 30 seconden rustig wandelen (lage snelheid)
 Herhaal deze 2 stappen 10 keer
Cooling down5 minuten op een snelheid van 5 á 6 kilometer per uur

Door op deze manier te trainen, kom je in de juiste hartslagzones terecht. Juist in de hogere hartslagzones moet je hart extra hard pompen. Dat is dé manier om een betere conditie op te bouwen.

Tip 2: Wissel de interval trainingen met duurtrainingen af

Met een interval training op de loopband werk je gericht aan je conditie. Dit doe je echter ook met duurtrainingen. Ga maar eens na hoe je voor een marathon moet trainen. Voor een marathon moet je ook serieus met duurtrainingen aan de slag.

Dat is ook het geval op een loopband. Op een loopband kun je op verschillende manieren met duurtrainingen aan de slag gaan:

  • 60 minuten achtereen op hetzelfde tempo lopen. Dit is een behoorlijke uitdaging, zowel voor je hart als voor je benen. Door gaandeweg deze tijdsduur uit te bouwen, werk je gericht aan je conditie.
  • Lange tijd hardlopen met een hellingshoek. Bij een loopband met helling kun je het loopvlak kantelen, waardoor je veel weerstand ervaart. Daar hebben niet alleen je benen het zwaar mee, maar ook je hart. Je hart moet meer bloed rondpompen om de benodigde inspanning te kunnen leveren. Dit komt je conditie uiteraard ook ten goede.
  • Voer de duurtrainingen op. Bij duurtrainingen is het van belang om de intensiteit en duur gaandeweg op te voeren. Dit doe je door de tijdsduur te verlengen, maar ook door op een hogere snelheid te trainen.

Tip 3: Maak gebruik van voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s

Heb je voor een goede loopband gekozen? Dan beschikt deze loopband waarschijnlijk over voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Dit zijn programma’s waarmee je naar een bepaald doel toe kunt trainen, zoals het opbouwen van de conditie.

Het advies is om gebruik te maken van deze trainingsprogramma’s. Als je tijdens zo’n programma moet versnellen, doet de loopband dit automatisch voor je. Je kunt dan zelf maar één ding doen: zelf ook harder gaan lopen.

Wil je het helemaal goed aanpakken? Kies dan voor het hartslag gestuurde programma. Dit programma richt zich volledig op je hartslag, waarbij je uiteindelijk in de ‘kritische’ zones terechtkomt.

Dit is niet gevaarlijk, maar is juist van belang voor het opbouwen van je conditie.

Is een loopband het beste fitnessapparaat om conditie op te bouwen?

Een loopband is zéker één van de beste apparaten om conditie mee op te bouwen. Dit komt vooral doordat je de 2 soorten trainingen perfect met elkaar kunt combineren: de duurtrainingen en de interval trainingen.

Op bijvoorbeeld een hometrainer of roeitrainer is dit toch een stuk lastiger.

Zorg er wel voor dat je altijd met beleid traint. Volg bijvoorbeeld een goed schema of maak gebruik van de voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Ga in ieder geval niet als een kip zonder kop trainen. Daar heeft je conditie zeker geen baat bij.

Misschien ook interessant:


Plaats een reactie